ilaç rehberi enerji
Altay
�ye Giri�i
Ãœst Ãœste 2. Galibiyet 05 Aralık 2016  
0
OlaÄŸanüstü Kongre Yapıldı 05 Aralık 2016  
0
ÖzlediÄŸim Altay... 28 Kasım 2016  
0
Tribünümüzden Kötü Haber 21 Kasım 2016  
0
Düşüş devam ediyor 13 Kasım 2016  
0
 
Altay 9 Günde Telafi Edecek 25 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Hedefim 3. Åžampiyonluk 25 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Güven geri geldi devamı da gelsin 24 Ekim 2016  
0 Murat Arabacı  
3 Puan Özlemi Sonlandı 24 Ekim 2016  
0 Hürriyet  
Atakan Mucizesi 24 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay Galibiyeti Unuttu 17 Ekim 2016  
0 Sabah  
Altay'da Kan Kaybı Sürüyor 17 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay'da TurmuÅŸ Devri 12 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay Büyük Fırsat Tepti 18 Ocak 2016  
0 Yeni Asır  
Altay'ın Ä°stanbul Kabusu 14 Ocak 2016  
0 Amk  
   
Bizden Haberler

YSKA Zapatistalar'ın Yanında

27 Mart 2013 15:45  
Grubumuz üyelerinden Onur Günşen, Zapatistalar'ı ziyaret etmek için Meksika'daydı.

Köylülerin hakları için savaşmış olan devrimci bir lider; Emiliano Zapata. Onun amacını ve fikirlerini izleyen, “Tierra y Libertad” (toprak ve özgürlük) sloganıyla yaşayan Zapatistalar ve onların örgütü EZLN.

Gençliğimden beri saygı duyduğum bu lideri anmak ve bu devrimcileri tanımak, aynı zamanda külübümü ve grubumu anlatmak üzere Meksika'nın Chiapas bölgesinden yola çıktım. San Cristobal şehrinden yaklaşık bir buçuk saatlik, dağlar arasında geçen muhteşem güzellikteki yolculuktan sonra, Zapatistalar'ın kontrolünde olan bölgeye vardık.

İnsanların bakışları üzerimizdeydi, çünkü bölgede yabancı görmek çok da olağan bir şey değildi. Dostane bakışların yanı sıra her hareketimizi izleyen ve daha farklı bakan insanlar da vardı. Normal olduğunu düşünerek otonom köyün sınırındaki askerlerin yanına vardık.

Bize ne istediğimizi, nereden geldiğimizi ve neden burada olduğumuzu sordular. Ben Türkiye'den geldiğimi, taraftarı olduğum kulübün de mücadeleci değerlere sahip olduğunu, Zapatistalar hakkında bilgi sahibi olmak ve onlarla tanışmak istediğimi söyledim. Kız arkadaşım da tez konusunu Zapatistaların kullandıkları ideolojik dil üzerine yazdigini anlattı.

Kapıdaki görevlilerin, maskelerinin altında biraz şaşırmış gözlerle baktıklarını fark ettik. Henüz alana girip giremeyeceğimiz belli değildi. Pasaportlarımızı alan görevli biraz beklememiz gerektiğini, izin çıkarsa girebileceğimizi söyledi. Yaklaşık yarım saat bölgenin dışında bekletildik. Sonrasında izin aldiğımızı öğrenince sevinçle içeri girdik.



Yanımızda bir Zapatista ile köylerini dolaşmaya başladık. Her şeyde biraz açıklık, biraz da gizlilik vardı. Örneğin bize refakat eden Zapatista'nın adını öğrenemedik, çünkü dışarıya isim vermek yasaktı. Aynı şekilde köydeki herhangi bir insanın resmini çekmek de yasaktı. Zaten bütün Zapatistalar maskeyle dolaşıyorlar, sadece kadın ve çocuklarda maske yok.

Köydeki bütün binalar rengarenk şekilde boyanmıştı ve hepsinde ayrı ayrı mesajlar vardı. Kimi duvarda kadin haklarına, kimisinde ise halkların kardeşliğine dair graffitiler ve duvar yazıları bulunuyordu. Köydeki yasam kelimenin tam anlamıyla “fakir ama onurlu” idi. Beraber Zapatistalar'ın kendilerine ait okulunu ve spor alanını gezdik. Bizi gören öğrencilerin çoğu ortalıktan kayboldu, ama bir kısmı da çok sıcak davrandılar. Biz de Zapatistalar ile muhabbetimize devam ettik.

Zapatistalarin yaşamından konu Altay'a geldi. Bu kadar uzak mesafeden gelmemiz dikkatlerini çekmişti. Kulübün 1914'te, o dönemin Osmanlı'sında en yoksul ve zor durumdaki Türklerin kendilerine olan özgüvenlerini yükseltmek ve halkı bilinçlendirmek için kurulduğunu, milliyetçi fikirler ile kurulmuş olsa da hiç bir zaman faşist çizgide olmayan, her zaman azınlıkları da bünyesinde barındıran ve bununla da gurur duyan bir kulüp olduğumuzu anlattım. Emekçilerle beraber birçok kez yürüdüğümüzü, taraftarımızın da ülkenin genelinin aksine özgür düşünceli insanlardan oluştuğunu anlattım.

Konuşmalar sürerken yavaştan ziyaretimizin sonuna gelmiştik. Teşekkür edip köyden ayrıldık. Dışarıdan silahları ve maskeleriyle insanı korkutan Zapatistalar'ın ne kadar kibar ve insancıl olduklarına birinci elden tanıklık etmiş olduk. Daha önce 2005'te İnter'le bir dostluk maçı yapan Zapatistalar da, uzun süre sonra futbol konusuyla tekrar karşı karşıya gelmiş oldular.

Bütün insanlık için biz de Zapatistalar'ın istediği gibi “Adalet, Özgürlük ve Demokrasi” dolu bir dünya diliyoruz.



Açıklama:

Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN) Meksika'nın en yoksul eyaletlerinden Chiapas'ta yerleşik silahlı devrimci bir gruptur.
Adını Meksika Devrimi'nin (1910-1920) lideri olan Emiliano Zapata'dan alır. Kendilerini Zapata'nın ideolojik mirasçıları ve emperyalizme karşı beş yüz yıldır süren yerli direnişin vârisleri olarak görürler.
Yaşadıkları toprakları hükümetten bağımsız ve kendi özerk bölgeleri olarak görürler. "Topraklar halkındır" şiarındadırlar ve "Halk emreder hükümet uygular" derler. En önemli sloganları "Artık Yeter" manasındaki Ya Basta! (Enough is Enough) ve "Adalet! Özgürlük! Demokrasi!" dir. Kendilerine destek bulabilmek için interneti, uydu teknolojilerini kullanmaktadırlar.
Zapatistalar, küreselleşmenin ve neoliberalizmin köylerde yaşayan yerli halkları kötü bir şekilde etkilediğini ve onları açlığa ittiğini düşündüğünden küreselleşme ve neoliberalizm karşıtıdır. 1982 yılında içlerinde Subcomandante Marcos'un da bulunduğu bir grup Maoist gerilla tarafından temelleri atılmıştır. On seneyi aşkın bir hazırlık süreci ve örgütlenmeden sonra 1 Ocak 1994'te NAFTA'nın uygulanmaya başladığı gün silahlı ayaklanma başlatmışlar ve San Cristobal de Las Casas'ın birçok belediyesini işgal etmişlerdir.
Örgütün sosyal yapısı genelde yerlilerden oluşmakla birlikte diğer şehirlerde destekçileri ve uluslararası destek ağı vardır.
Zapatista hareketinin görünen yüzü Subcomandante Marcos'tur. (Kaynak:Wikipedia)

 



5 yorum 3163 tekil okunma
    Bu habere toplam 5 yorum yapýlmýþtýr.
    Yorum yazabilmek ve okuyabilmek için üye giriþi yapýnýz.