ilaç rehberi enerji
Altay
�ye Giri�i
Ãœst Ãœste 2. Galibiyet 05 Aralık 2016  
0
OlaÄŸanüstü Kongre Yapıldı 05 Aralık 2016  
0
ÖzlediÄŸim Altay... 28 Kasım 2016  
0
Tribünümüzden Kötü Haber 21 Kasım 2016  
0
Düşüş devam ediyor 13 Kasım 2016  
0
 
Altay 9 Günde Telafi Edecek 25 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Hedefim 3. Åžampiyonluk 25 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Güven geri geldi devamı da gelsin 24 Ekim 2016  
0 Murat Arabacı  
3 Puan Özlemi Sonlandı 24 Ekim 2016  
0 Hürriyet  
Atakan Mucizesi 24 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay Galibiyeti Unuttu 17 Ekim 2016  
0 Sabah  
Altay'da Kan Kaybı Sürüyor 17 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay'da TurmuÅŸ Devri 12 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay Büyük Fırsat Tepti 18 Ocak 2016  
0 Yeni Asır  
Altay'ın Ä°stanbul Kabusu 14 Ocak 2016  
0 Amk  
   
Bizden Haberler

Mimarlar Odası'ndan Destek

07 Haziran 2012 17:13  
Alsancak Stadı’nın yıkılarak yerine AVM yapılmak istenmesine Mimarlar da karşı çıkıyor. Mimarlar Odası İzmir Şubesi konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Mimarlar odasinin basin aciklamasi:

Basında yer alan açıklamalarda; Mülkiyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait olan Alsancak Stadyumu’nun, Karşıyaka Örnekköy’de yapılacak yeni bir stadyuma karşılık, mülkiyetinin Maliye Bakanlığı’na devredildiği, yerine alış veriş merkezi yapılacağı belirtilmektedir.



Ä°ZMÄ°R KENTÄ° VE SPOR ALANLARI



İzmir kenti yaklaşık 3,5 milyona ulaşan nüfusu ile ülkemizin üçüncü büyük kentidir. Merkez kent olarak tanımlanan Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova, Bayraklı, Karabağlar, Çiğli, Balçova, Narlıdere, Gaziemir, Güzelbahçe, Menemen ilçelerinin nüfus büyüklüğü ise 2,5 milyona ulaşmıştır. Genel olarak irdelendiğinde, İzmir kentinin spor alanları ve yeşil alanlar açısından son derece yetersiz olduğu, olması gereken standartlardan çok uzakta olduğu görülmektedir.



Spor alanlarının ve yeşil alanların, mahalle, semt, ilçe ve kent ölçeğinde çeşitlenmesi, kentin gereksinimini karşılayacak farklı büyüklüklerde ve erişimi kolay alanlarda yer seçimi yapılması genel planlama esaslarındandır.



İzmir İli ve bölge ölçeğinde Halkapınar Atatürk Olimpiyat Stadyumu ve Kapalı Spor Salonu, kent ölçeğinde Alsancak Stadyumu, Örnekköy spor alanı, ilçe merkezleri ölçeğinde, Güzelyalı Gürsel Aksel Stadyumu, Buca Stadyumu, Karşıyaka Stadyumu, Bornova Stadyumu, Menemen Stadyumu gibi spor alanları 1/25000 ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planında; Kentsel Bölgesel Büyük Spor Alanları olarak belirlenmiştir. Plan notlarında ise; Bu alanlar, kentsel gereksinimleri karşılamaya yönelik kapalı ve açık spor tesislerinin yer alacağı alanlar olarak tanımlanmıştır. Ayrıca Karşıyaka, Alsancak Atatürk, Narlıdere, Güzelbahçe, kapalı spor salonları da kent planlarında yer almaktadır.



Özetle bir kısmı sıralanan ve belirli büyüklüğe sahip spor alanlarının İzmir kenti bütününde nüfusun gereksinimi olan spor alanı ihtiyacı açısından yetersiz olduğu ortaya çıkmaktadır.



Diğer yandan İzmir’de, özellikle futbol alanında son yıllarda tanımlanan uluslararası norm ve standartlara, yeni teknolojilere ve 30-40 bin seyirci kapasitesine sahip, çağdaş mimari anlayışa uygun yeni stadyumlara ihtiyaç duyulduğu da bir gerçekliktir.



Bu kapsamda Karşıyaka Örnekköy’de, Kentsel Bölge Nazım İmar Planının da önerisi olan stadyumun (spor alanının) nitelikli bir mimari tasarımla gerçekleştirilmesi önemli bir gelişmedir ve kentlilerin, spor severlerin ve spor kulüplerinin haklı beklentisidir.



YANLIÅž KENTLEÅžME POLÄ°TÄ°KALARI



Son yıllarda kentlerin sahip olduğu kamuya ait arsaların, arazilerin, eğitim alanlarının, spor alanlarının alış veriş merkezi, rezidans vb. rant tesislerine dönüştürülmesine dair yanlış ve çılgın bir kentleşme politikası kentlere dayatılmaktadır.



Teknik ve sosyal altyapı açısından ve imar mevzuatının belirlemiş olduğu diğer, eğitim, sağlık, spor alanları için olması gereken bütün standartlar açısından yetersizlikler içinde olan kentlerin sahip olduğu bu kamusal alanlarının da yok edilmesi kentleri yaşam kalitesi açısından çok ilkel konuma düşürme tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır.



Yeni spor alanları, yeni eğitim alanları, yeni sağlık alanları kazandırılırken, var olanların AVM yapmak amacıyla yok edilmesi, her türlü yasal, bilimsel ve çağdaş, planlı kentleşme anlayışına aykırı bir kentleşme politikasıdır.



Ä°ZMÄ°R ALSANCAK STADYUMU :



İzmir Alsancak Stadyumunun bulunduğu alan ülkemizde 20. Yüzyıl başlarında ilk modern futbol karşılaşmalarının yapıldığı bir alandır. Daha sonra 1929 yılında açık ve kapalı tribünler inşa edilerek stadyum olarak işlevlendirilmiştir. 1959 yılında yenilenmiş ve hizmet birimlerinin yer aldığı binalar eklenmiştir.



İzmir kenti futbol kulüpleri tarihinde ve ülkemiz spor tarihinde önemli karşılaşmaların gerçekleştiği ve yaklaşık 18 bin seyirci kapasitesi olan kent içi bir stadyumdur. Ancak günümüzde futbol stadları için olması gereken teknoloji ve standartlar açısından yetersizlikleri olduğu bilinmektedir.



SONUÇ:

İzmir kentinin ve spor kulüplerinin ihtiyaç duyduğu yeni spor alanları ve stadyumlar mutlaka gerçekleştirilmeli, kentin spor alanı olanakları zenginleştirilmelidir. Bunu yaparken, Alsancak Futbol Stadyumu yok edilmemeli, tam aksine restorasyonu yapılarak yenilenmeli, teknik ve standartları günümüz spor stadyumlarının gereksinimi olan niteliklere yükseltilmelidir.



Alsancak Futbol Stadyumu kent formundaki konumu, raylı sistem istasyonlarına ve iskelelere yakınlığı nedeniyle erişim olanakları güçlü, 15-20 bin kişilik izleyici kapasitesinin ihtiyacı olan ulaşımın kolay olduğu bir stadyumdur. Bu özellikleri nedeniyle de kentin merkezinde bir başka alternatifi bulunamayacaktır. Özetlenen nedenlerle Alsancak Futbol Stadyumu yok edilmemeli, aksine yenilenerek kentin spor yaşamına aktif olarak sunulmalıdır.



Diğer yandan, Göztepe Gürsel Aksel, Karşıyaka, Bornova, Buca, Menemen ilçe stadyumları da, semt spor alanları için, olması gereken norm ve standartlara uygun hale getirilerek İzmir kentinin spor alanı olanakları zenginleştirilmelidir.



Değerlendirmemizi kamuoyuna duyuruyor, saygıyla paylaşıyoruz.



Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Adına

Hasan Topal - Mimar - Yönetim Kurulu Başkanı
 



0 yorum 1299 tekil okunma
    Bu habere henüz yorum yapýlmamýþ.
    Yorum yazabilmek ve okuyabilmek için üye giriþi yapýnýz.