ilaç rehberi enerji
Altay
�ye Giri�i
Ãœst Ãœste 2. Galibiyet 05 Aralık 2016  
0
OlaÄŸanüstü Kongre Yapıldı 05 Aralık 2016  
0
ÖzlediÄŸim Altay... 28 Kasım 2016  
0
Tribünümüzden Kötü Haber 21 Kasım 2016  
0
Düşüş devam ediyor 13 Kasım 2016  
0
 
Altay 9 Günde Telafi Edecek 25 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Hedefim 3. Åžampiyonluk 25 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Güven geri geldi devamı da gelsin 24 Ekim 2016  
0 Murat Arabacı  
3 Puan Özlemi Sonlandı 24 Ekim 2016  
0 Hürriyet  
Atakan Mucizesi 24 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay Galibiyeti Unuttu 17 Ekim 2016  
0 Sabah  
Altay'da Kan Kaybı Sürüyor 17 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay'da TurmuÅŸ Devri 12 Ekim 2016  
0 Yeni Asır  
Altay Büyük Fırsat Tepti 18 Ocak 2016  
0 Yeni Asır  
Altay'ın Ä°stanbul Kabusu 14 Ocak 2016  
0 Amk  
   
Bizden Haberler

Altay'ın Büyük Seyahati

21 Kasım 2013 21:09  
Türkiye'de ilk deplasman yapan takım olan Altay'ımızın Ankara seyahati ile ilgili Mehmet Yüce'nin yazısı.

İzmir'in kadim kulüplerinden siyah beyazlı Altay, Ankara'ya büyük bir seyahat tertip etti.

Tarihte bugün İzmir Altay Kulübü Ankara'da bir spor müsameresine katıldıktan sonra İzmir'e avdet etti.

Türk futbol tarihinin en önemli kalesi olan İzmir'in en eski iki kulübünden biri olan Altay, 1330 sene, Kanunisani'nin üçüncü Cuma günü yani 16 Ocak 1914 tarihinde Frenk Mahallesi Gül Sokağı'ndaki eski Saint Joseph Fransız Mektebi 'Harb-i Umumi'de Şark İdadisi olmuştur' müştemilattan bir odada kuruldu.

Altay İdman Yurdu namıyla kurulan kulübün müessisleri arasında Şark İdadi Müdürü eski Maarif Vekili ve İzmir Mebusu Necati Bey, Merhum İzmir Mebusu ve Moskova Sefirlerinden Necati Vasıf Bey, İzmirli Talat Bey (Erboy), Nejat Evliyazade, Muharir Raif Nezihi ve Şimendiferci Rıfat Beyler sayılabilir.

Uzun seneler İzmir'in Türk ve Müslüman ahalisinin Karşıyaka ile birlikte yegâne temsilcisi olan Altay, Rum kulüpleri ile yaptığı müsabakalarda elde ettiği muvaffakiyetlerle halkın sempatisini kazanmıştı.

Yunan İşgali sırasında İttihat ve Terakki'nin ehemmiyetli bir öğesi olarak derhal üstüne gidilen Altay, kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Adını ve yurdunu değiştirerek bir nevi yeraltına inen kulüp, bu dönemde İzmir İdman Kulübü namıyla anıldı. Bu dönemde dahi limandaki ecnebi gemilerin askerlerinden mürekkeb timlerle, kadim dostu Karşıyaka ile müsabakalar yapmaktan geri durmadı.

Milli Mücadelenin nihayetinde Büyük Kumandan'ın buyurduğu surette ve "orduların ilk hedefi olan" Akdeniz'de Altay da vardı. "Güzel İzmir"le birlikte o da esaretten kurtuldu.

İşgal sonrası yeniden Altay namını alan kulüp, süratle toparlandı ve kısa sürede yeniden İzmir'in en önemli güçlerinden biri haline geldi. Kurulduğu muhitin İzmir'in en önemli çayırı Punta'yi ihtiva etmesi; kesb-i kuvvet oyuncuların bu kulübe katılmasını sağladı. Kendi evi Punta'da İzmir'in diğer güçleri ve azınlık takımlarıyla müsabakalar yaparak mevcudiyetini güçlendirdi.

İzmir'den şehir dışına seyahat yapan ilk Türk gücü olan Altay'ın bu seyahati ile ilgili habere ilk olarak Spor Âlemin'de rastladık:
"Şehrimizdeki Altay Spor Kulübü büyük bir seyahate hazırlanmaktadır. On güne kadar İzmir'den yigirmi (yirmi) beş sporcu Ankara'ya mütevecihen (planlandığı üzere) hareket edecektir. Ve orada futbol, voleybol, atletik müsabakaları icra edeceklerdir.Sonra İzmit'e giderek, orada da oynadıktan sonra İstanbul'a geçeceklerdir. İstanbul da yapılacak müsabakaları müteakip avdet edeceklerdir. Altay, bu mühim seyahate hazırlık olmak üzere Cuma günü Punta'daki stadyumda bir spor müsameresi yapmıştır." (Spor Âlemi, 15 Teşrinsani 1339)

Altay'ın Ankara seyahati gerçekten de planladığı gibi gerçekleşir. Bu davetin kimler tarafından organize edildiğini de yine aynı dergiden birlikte okuyalım:
"Ä°zmirliler Ankara'da, 16 TeÅŸrinsani 1339

Ä°zmir Altay 0-0 Ankara Muhteliti

Müdafa-i Milliye Vekili Kazım Karabekir Paşa Hazretleri'nin himayelerinde yapılan bugünkü spor müsameresine Başvekil İsmet, Müdafa-i Milliye Vekili Kâzım ve Süvari Kolordu Kumandanı Fahrettin Paşalar Hazreti ile İmar Vekili Necati Bey Efendi ve bir çok ileri gelen teşrif buyurdular." (Türkiye İdman Mecmuası, Teşrinsani, 1339)

Haberden de anlayacağımız gibi; başta Kâzım Paşa olmak üzere, Necati Bey ve Fahrettin (Altay) Bey gibi şahısların himayeleri ile bu seyahat tertip edilmiş. Yapılan müsabakalar gelince; Altay Ankara'da iki önemli müsabaka yaptı. Bunlardan ilki yukarıda da görüldüğü gibi Ankara Muhteliti ile ikincisi ise Ankara İdman Yurdu ile?

Futbol müsabakasından önce atletik, halat çekme ve voleybol müsabakaları yapıldı. Halat müsabakasını Ankara Lisesi kazanırken, voleybolda İzmir Altay Kulübü Ankara Lisesi Spor Kulübü?nü sekize karşı on beş sayıyla mağlup etti.

Futbol müsabakasından sonra İsmet Paşa İzmirlilere hitaben; Ankara futbolcuları, misafirlerine hürmet ettiler. Sizi mağlup etmediler. İkinci oyunda size galip geleceklerdir, diyordu.

İsmet Paşa Ankaralılar galip gelsin istedi istemesine, lâkin sonuç onun istediği gibi olmadı. İkinci müsabakada Altay, Ankara İdman Yurdu'nu iki golle yendi. Ankara'nın diğer bir kuvveti olan Anadolu Turan Sanatkaran Gücü de İzmirlilere bir oyun teklifi yaptı. Altay kaptanının, yorgun olduklarını ve ayın yirmi birinde dönüş yolunda olacaklarını söyleyerek teklifi nazikçe reddettiğini ve Ankaralıları İzmir'e davet ettiğini ise gazetelerden öğreniyoruz:

Misafirlerimiz giderken Turanlıları İzmir'e davet ettiler. Altay, Turan Anadolu Sanatkaran Gücü'ne, dünkü davetine yine mezkur gazete ile verdikleri cevapla bugün İstanbul'a hareket etmeleri münasebetiyle kendilerinin maç yapamayacaklarını, Turanlılar ile bir müsabakanın ancak İzmir de icrası kabil olabileceğini bildirmişlerdir. Misafirlerimiz bizde tatlı hatıralar bırakarak İstanbul'a mütevecihen bugün şehrimizden hareket ettiler. Beraberlerinde Resul ve Hakem Sedat Beyler bulunuyordu. (21 Teşrinsani 1339, Yeni Gün, Ankara)

Cumhuriyet sonrası İzmir'den ilk seyahati Altay yaptı. Büyük bir seyahat ve programdı, tıpkı Altay gibi...

Kaynak : mackolik.com (Tarihte bugün)
 



0 yorum 1815 tekil okunma
    Bu habere henüz yorum yapýlmamýþ.
    Yorum yazabilmek ve okuyabilmek için üye giriþi yapýnýz.